Worden er op dit moment in België gezinnen met minderjarige kinderen vastgehouden in gesloten centra?

Nee. Op dit moment worden er geen gezinnen met minderjarige kinderen vastgehouden in gesloten centra, in ieder geval niet voor lange duur. 

Voor 2009 werden er in België wel kinderen in gezinnen vastgehouden in gesloten centra. Dit leidde tot drie veroordelingen van België door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), voor het opsluiten van minderjarigen in onaangepaste omstandigheden. Na deze veroordelingen en voortdurende kritiek stopte België deze praktijk. De mogelijkheid om kinderen in gezinnen vast te houden werd echter wel verankerd in de wet van 16 november 2011; volgens deze wet moet het gesloten centrum wel aangepast zijn aan de noden van gezinnen met kinderen. 

Sinds oktober 2008 kunnen gezinnen met minderjarige kinderen vastgehouden worden in zogenaamde “terugkeerwoningen” (of ook “FITT-woningen”, “Turtelhuisjes”). Volwassenen worden wel vastgehouden in gesloten centra. Zie: Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Gesloten centra voor vreemdelingen in België. Een stand van zaken, december 2016.

 

 

Een campagne van

Unicef
Mineurs en exil

In samenwerking met

Caritas
Ciré
Vluchtelingenwerk Vlaanderen
JRS