Het middenveld benadrukt met een symbolische actie: sluit geen kinderen op

27 juni 2018

Kinderen en hun ouders verzamelden zich vanmiddag op de Brusselse Vrijheidsplaats met de vraag om geen kinderen op de sluiten in gesloten centra.

De campagne “EEN KIND SLUIT JE NIET OP. PUNT.” pleitte vandaag opnieuw tegen het nieuwe gesloten centrum voor gezinnen dat deze zomer zal opengaan. Kinderen en hun ouders verzamelden zich vanmiddag op de Brusselse Vrijheidsplaats, waar ze speelgoed en poppetjes bevrijdden uit een piñata in de vorm van een hangslot. Symbool voor hun vraag om geen kinderen op de sluiten in gesloten centra.

Midden juli opent in Steenokkerzeel een nieuw gesloten centrum voor gezinnen met kinderen. Kinderen zullen daar samen met hun ouders vastgehouden worden in afwachting van een gedwongen terugkeer naar hun land van oorsprong of bij aankomst aan de grens. De campagne “EEN KIND SLUIT JE NIET OP. PUNT.”, die ondertussen ondersteund wordt door meer dan 300 organisaties, pleit al meer dan een jaar tegen deze plannen.

Tijdens een symbolische actie op de Brusselse Vrijheidsplaats, verzamelden kinderen zich voor een picknick die eindigde in het stukslaan van een piñata in de vorm van een hangslot. De piñata was gevuld met speelgoed en poppetjes, die door de kinderen uit het hangslot bevrijd werden. “Met deze actie willen wij nogmaals de aandacht trekken van de federale regering,” zegt Rob Kaelen van het Platform Kinderen op de vlucht. “Detentie van kinderen mag geen optie zijn. Het wordt tijd dat onze regering zich bewust wordt van de diepgaande negatieve impact van detentie op het welzijn van kinderen.

Verschillende studies hebben inderdaad de nefaste gevolgen van het opsluiten van kinderen op hun welzijn aangetoond. “Daarom stellen internationale mensenrechteninstellingen dat het belang van detentie voor het beheren van migratiestromen nooit kán opwegen tegen de negatieve impact op de kinderen. Het VN-Kinderrechtencomité, het VN-Comité ter bescherming van de rechten van arbeidsmigranten, het Europees Parlement, de Europese Mensenrechtencommissaris… ze pleiten allemaal tegen de detentie van kinderen en voor de vrijlating van kinderen.”

Ze benadrukken ook dat er moet geïnvesteerd worden in alternatieven voor detentie. De campagne “EEN KIND SLUIT JE NIET OP. PUNT.” pleit voor hetzelfde: “Er bestaan alternatieven voor detentie, ook in België,” legt Rob Kaelen uit. “Laten we investeren in deze alternatieven, ze verbeteren en verder uitbouwen. Alles moet gedaan worden om te voorkomen dat kinderen opgesloten worden.”

 

***

EEN KIND SLUIT JE NIET OP. PUNT. is een campagne van het Platform Kinderen op de vlucht, in samenwerking met Vluchtelingenwerk Vlaanderen, CIRÉ, Caritas International en Jesuit Refugee Service Belgium. Voor meer informatie: www.eenkindsluitjenietop.be

Download het tweetalige persbericht hier.

Een campagne van

Unicef
Mineurs en exil

In samenwerking met

Caritas
Ciré
Vluchtelingenwerk Vlaanderen
JRS
Amnesty