VN-experten roepen op om detentie van kinderen stop te zetten

13.06.2017 - Een groep van VN-mensenrechtenexperten vraagt de regeringen om "detentie van kinderen en gezinnen om immigratieredenen [te] staken"

"Regeringen moeten de detentie van kinderen en gezinnen om immigratieredenen staken", zegt een groep van VN-mensenrechtenexperten (link in het Engels) in een oproep naar aanleiding van de Internationale dag van de Migrant op 18 december 2016.

In hun verklaring geven ze aan zich zorgen te maken over de praktijken die ze in een aantal landen vasstellen. "Wij zijn ongerust over het feit dat sommige Staten lijken te werken op basis van het onjuiste uitgangspunt dat detentie soms in het hoger belang van het kind is. [...] Laat ons duidelijk zijn: detentie is nooit in het hoger belang van het kind."

"Te midden van een toenemende rethoriek en maatregelen die irreguliere migranten, inclusief kinderen, criminaliseren, is de detentie van kinderen toegenomen. Er is echter nooit een rechtvaardiging voor zulke detentie."

Hun conclusie is duidelijk: "De Staten moeten de juiste prioriteiten stellen: de bescherming van kinderen en jongeren en het principe van de eenheid van gezin zijn belangrijker dan de bescherming van de grenzen."

Een campagne van

Unicef
Mineurs en exil

In samenwerking met

Caritas
Ciré
Vluchtelingenwerk Vlaanderen
JRS
Amnesty